Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/151.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Szaszłyki z mięsa mielonego

Mielone z grilla na patyku

W naszym kraju dużą popularnością cieszą się dania grillowane, które można również przygotowywać w warunkach domowych, bowiem coraz więcej piekarników elektrycznym posiada rożen. Oczywiście, jednym z najpopularniejszych przysmaków są szaszłyki, które przywędrowały do nas z centralnej Azji, gdzie są bardzo znane. Warto dodać, że jest to danie praktyczne, gdyż składa się ono z niewielkich kawałeczków, np. mięsa nabitych na patyku, w związku czym szybko się je przygotowuje, co jest niesamowicie ważne, kiedy na przyjęciu barbecue mamy wielu gości i chcemy ich poczęstować smaczną przekąską.

Nie ulega wątpliwości to, że najpopularniejsze są szaszłyki warzywne i owocowe, które są bardzo kolorowe. Ponadto, bardzo smaczne są też mięsne szaszłyki, które zwykle są wykonywane z drobiu lub ze schabu, chociaż w ostatnim czasie dużym uznaniem cieszą się szaszłyki z mięsa mielonego. Otóż, mogą one być stworzone tylko z małych kotlecików, ale warto też postawić na przekąskę z dodatkiem ziemniaków, papryki, grzybów, kalafiora, cebuli, pomidorów, ogórków, sera czy nawet owoców, gdyż nie tylko wspaniale pachnie, ale i stanowi rozkosz dla podniebienia. Poza tym, szaszłyki możemy spożywać także z sosem, z ryżem lub sałatką. Trzeba podkreślić to, że jest to zakąska niezwykle pożywna, prosta w przygotowaniu, a dla ułatwienia podajemy sprawdzoną recepturą na szaszłyki grillowanie z mięsa mielonego.

Przepis na grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

Składniki:

  • 500 gmięsa mielonego – drobiowego lub wieprzowego,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • majeranek,
  • tłuszcz do smażenia,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • 1-2 małe cukinie,
  • spora cebula,
  • kilkanaście niedużych pieczarek.

Sposób przyrządzenia:

Na początku przygotowujemy pulpeciki. W tym celu do mięsa mielonego wbijamy jajko, bułkę tartą i przyprawy, wyrabiamy masę mięsną i formułujemy z niej małe kotleciki. Otóż, powinny mieć on wielkość orzecha włoskiego. Następnie podsmażamy je na małym ogniu na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Pieczemy je aż zarumienią się z zewnątrz, żeby można je było nabić na patyk. Kolejno kroimy warzywa, paprykę w grubą kostkę, cebulę w ćwiartki, zaś cukinie w plastry. W dalszym etapie obieramy pieczarki, ale ivh nie kroimy. Potem nabijamy mięsne kuleczki i warzywa na patyk, oczywiście na przemian. Następnie kładziemy je na grilla. Można też zawinąć szaszłyki w folię aluminiową, by warzywa były bardzo miękkie.

Jak widać z przygotowaniem grillowanych szaszłyków z mięsa mielonego nie powinno być żadnych problemów, a więc do dzieła, gdyż ta przekąska stanowi prawdziwą rozkosz dla podniebienia.