Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/151.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Z czym serwować i jak przyprawiać?

Z czym podawać i jak doprawiać?

Potrawy z mięsa mielonego są bardzo popularne z tego względu, iż są tanie i szybkie w przygotowaniu. Poza tym, można je serwować nie tylko samodzielnie, ale w zależności od rodzaju dania także z ziemniakami, ryżem, makaronem, z kapustą, z grzybami, serem, owocami czy warzywami. Nie zapominamy również tu o sosach, majonezie, musztardzie czy bulionie. Oprócz tego, mile widziane są nie tylko pieczone, ale i duszone bądź gotowane przysmaki. Ważne jest to, by mielone podawać na ciepło, bowiem wtedy smakuje najlepiej.

Oczywiście, zanim podamy mielone, musimy je odpowiednio doprawić. Otóż, bez względu na rodzaj dania zawsze je solimy i pieprzymy, a ilość przypraw uzależniamy od tego, czy jesteśmy zwolennikami łagodnej, czy ostrej kuchni. Poza tym, jak najbardziej wskazana jest odrobina czosnku i cebuli, którą wcześniej warto rozdrobnić. Nie należy obawiać się również szczypiorku. Natomiast stosowanie innych przypraw jest uzależnione od typu przyrządzanego mięsa i własnych upodobań smakowych. Mamy tu dyspozycji, m.in. kminek, zioła prowansalskie, ostrą paprykę.

Trzeba zaznaczyć to, że jeśli jesteśmy zwolennikami spaghetti, warto dodać do mięsa mielonego dużej ilości ziół, zwłaszcza bazylii. Natomiast w przypadku kuchni meksykańskiej zawsze stawiamy na pikantne przyprawy, dlatego niezastąpiona będzie tu chilli, zaś do wołowiny pasuje rozmaryn. Z pewnością, do tradycyjnych kotletów mielonych dodajemy czerstwą bułkę wcześniej zamoczoną w mleku, a do hamburgerów możemy dodać rozdrobnione krakersy o smaku cebuli lub szczypiorku oraz musztardę, dzięki której nasza potrawa będzie się wyróżniać nie tylko wyszukanym smakiem, ale i zapachem.

Nie ulega wątpliwości to, że mięso mielone możemy doprawiać na mnóstwo sposobów i co najważniejsze nie warto oszczędzać na przyprawach, które i tak często giną podczas smażenia czy gotowania, w związku z czym najlepiej dodawać je pod koniec, np. grillowania. Warto podkreślić to, że mielone lubi przyprawy, także te egzotyczne, dlatego można pokusić się o pewne eksperymenty kulinarne, ale czynimy to z głową i nie mieszamy ze sobą zbyt wielu ziół, ponieważ efekt końcowy może był opłakany. Pamiętamy także o tym, iż ten rodzaj mięsa toleruje większość warzyw, które mogą nam także posłużyć jako farsz do potrawy.

Musimy mieć na uwadze także to, by mielone, z którego przyrządzamy danie, było świeże i najwyższej jakości, z tego względu nie kupujemy gotowego mięsa pakowanego hermetycznie, tylko decydujemy się na kawałek ładnej wołowiny, szynki czy karkówki, który później mielimy w maszynce. Ponadto, przed zastosowaniem danej przyprawy warto się upewnić, jakie jest jej zastosowanie.