Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/151.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jak wykonać gołąbki z ryżem i mielonym?

Sycące gołąbki z ryżem i mielonym

Gołąbki to przepyszna potrawa, która przygotowana jest w oparciu o mięso mielone (wołowe, wieprzowe, drobiowe, baranie), ryż, czasami też dodaje się do nich grzyby lub cebulę, które stanowią farsz. Następnie nadzienie zawija się w liście gotowanej lub kiszonej kapustę. Kolejno są one duszone lub pieczone, zwykle w naczyniu żaroodpornym. Na uwagę zasługuje fakt, iż stanowią na Kresach tradycyjną potrawę wigilijną. Oczywiście, podczas tej wyjątkowej kolacji nadzienie gołąbków wykonywane jest z kaszy gryczanej, zaś w ciągu roku dominuje farsz mięsny. Oprócz tego, bardzo powszechne są również w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, kiedyś gościły głownie na stołach ludzi biednych.

Poza tym, zwykle serwowane są razem z sosem, najczęściej grzybowym lub pieczarkowych. Niektórzy też zajadają je razem z surówkami czy ziemniakami i w tym wydaniu pełnią one rolę dania głównego. Warto podkreślić to, że gołąbki smakują wybornie, w szczególności gdy są wykonane własnoręcznie, bowiem gotowe wyroby nie mogą się z nimi równać. Niestety, wykonanie tegoż przysmaku jest zadaniem czasochłonnym i pracochłonnym, ale efekt końcowy wynagradza wszelki trud włożony w wykonanie gołąbków.

Przepis na gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty białej,
  • 1 kgmięsa mielonego wieprzowego,
  • 1/2 kg ryżu,
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • kostka rosołowa,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu vegeta,
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki śmietany.

Sposób przyrządzenia:

Na początku myjemy kapustę, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do momentu, gdy będzie miękka, aby można było z łatwością z niej zdjąć liście. Jednak uważamy, by za długo nie gotować kapusty, ponieważ liście się będą rwać i nie będziemy mogli zawinąć w nie farszu. W międzyczasie ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, a po ugotowaniu odstawiamy go do wystygnięcia. Następnie mięso mielone dajemy do dużego naczynia, łączymy z nim ryż, solimy, pieprzymy do smaku i dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Kolejno rozkładamy liście kapusty, faszerujemy je i zawijamy, najpierw boki, a później tworzymy rulon. W dalszym etapie na dnie garnka dajemy pozostałe liście kapusty, układamy na nich ciasno gołąbki i zalewamy wodą. Potem, wrzucamy kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną, trochę soli i pieprzu. Danie gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godz. Pod koniec gotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę.

Podsumowując, gołąbki to sycące i smaczne danie, które uwielbiają dorośli i dzieci, dlatego warto je na stałe wprowadzić do swojego menu, nie tylko od święta, ale i również na co dzień.