Przepis na chrupiące kotleciki z piekarnika

Kotlet mielony jest bardzo powszechnym daniem mięsnym w naszym kraju. Otóż, zwykle jest on nazywany sznyclem. Ponadto, najczęściej się go serwuje jako danie główne, razem z ziemniakami lub ryżem i surówkami. Warto dodać to, iż przeważnie jest przygotowywany na bazie wieprzowiny lub wołowiny, chociaż sznycelki drobiowe są także bardzo smaczne i co najważniejsze mniej kaloryczne oraz zdrowsze. Poza tym, mięso mielone może być podawane w zestawie z sosem, zwłaszcza pomidorowym lub grzybowym. Na uwagę zasługuje fakt, iż większość Polaków smaży kotlety na patelni, wykorzystując do tego smalec, olej lub oliwę, ale warto też upiec je w piekarniku, gdyż są wtedy wyjątkowo chrupiące. Oczywiście, ogromną zaletą kotlecików mielonych jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko w oparciu o produkty ogólnie dostępne nawet w małych sklepikach. Dlatego poniżej proponujemy prosty i sprawdzony przepis na sznycelki z piekarnika, który koniecznie trzeba przetestować, gdyż naprawdę warto.

Przepis na kotlety z piekarnika

Składniki:

  • 20 dag mięsa mielonego wieprzowego ,
  • 30 dag mięsa mielonego wołowego,
  • 1, 5 sztuki cebuli,
  • 1 jajko,
  • 1 bułka czerstwa,
  • łyżka natki pietruszki,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30 dag pieczarek,
  • 1/2 strąka papryki konserwowej,
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 1 łyżeczka niepełna masła,
  • 10-15 dag sera żółtego.

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności myjemy pieczarki, obieramy je ze skórki i kroimy w paski. Kolejno, obieramy cebulę, kroimy w kostkę i dusimy ją na maśle. Dodajemy pieczarki i dusimy 2-3 minuty. Kiedy grzyby wystygną, dodajemy paprykę wcześniej posiekaną na kostkę i ketchup. Następnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. W dalszym etapie do mięsa dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę, czosnek, zarumienioną cebulkę, wcześniej uduszoną na tłuszczu, natkę pietruszki i przyprawy do smaku. Następnie wyrabiamy masę mięsną i formułujemy z niej małe kotleciki. Potem na każdy z nich nakładamy pieczarki i starty ser. Na końcu, sznycelki układamy w naczyniu żaroodpornym, dobrze natłuszczonym, i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza.

Nie ulega wątpliwości to, że kotlety pieczone możemy wykonywać jeszcze na wiele innych sposobów. Otóż, niektórzy w miejscu grzybów układają na nich kiszone korniszony, pomidory, a nawet ananasy, pomarańcze czy śliwki. Poza tym, możemy też poeksperymentować z różnymi przyprawami, które dodadzą naszemu daniu wyszukanego smaku i aromatu. Jednak należy je stosować z umiarem, gdyż nie wszystkie zioła można dodawać do mięsa mielonego. Oprócz tego, równie smaczne są pieczone sznycelki z miodem i musztardą, które wręcz rozpływają się w ustach.