Mięso do lasagne, pizzy, spaghetti

Lasagne jest znaną włoską potrawą przyrządzaną na bazie mięsa mielonego. Należy podkreślić to, że najlepiej smakuje, kiedy jest wykonywana w oparciu o wieprzowinę i wołowinę, ale osoby preferujące mniej tłuste potrawy stawiają na wieprzowiną z mielonym kurczakiem. Otóż, lasagne składa się z kilku warstw, począwszy od sosu neapolitańskiego, kolejno układamy makaron, farsz mięsny, ser i na końcu ponownie makaron, dlatego smakuje wybornie. Nie zapominamy także o pizzy, nie mniej znanej we Włoszech. Z pewnością, idealnie się do niej naddaje zarówno wieprzowina jak i drób, które rewelacyjnie komponują się ze serem i warzywami. Równie smaczna jest pizza, powstająca w oparciu o wołowinę.

Kolejnym ulubionym przysmakiem Włochów, który w naszym kraju też cieszy się dużym zainteresowaniem, jest spaghetti. Oczywiście, aby się nie różniło smakiem od włoskiej potrawy, należy umiejętnie dobrać nie tylko makaron, ale i mięso mielone, na bazie którego jest przyrządzane oraz sos. Trzeba powiedzieć o tym, iż spaghetti przyrządzamy głównie z mięsa wołowo-wieprzowego, które musi być świeże. Otóż, dobrym pomysłem będzie połączenie wieprzowej karkówki z kawałkiem wołowiny gulaszowej, które po zmieleniu ze sobą dokładnie mieszamy. Poza tym, możemy też dodać do tego odrobinę cielęciny, dlatego że jest chudziutka, zawiera mało wody, ale niestety kosztuje ona niemało. Ale z drugiej strony nada naszemu daniu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nie zapominamy o tym, by mięso zakupić w kawałku i dopiero zmielić je w domu i właściwie doprawić. W tym celu wykorzystujemy, np. dwa ząbki czosnku, dwie zeszklone cebule, oregano, bazylię, rozmaryn oraz paprykę, sól i pieprz.

Przepis na spaghetti z mięsem mielonym

Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego wieprzowego lub indyczego,
  • kartonik przecieru pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • chilli, zioła włoskie z torebki,
  • bazylia,
  • cebula,
  • czosnek,
  • olej,
  • makaron al dente.

Sposób przyrządzenia:

Najpierw obieramy cebulę oraz czosnek i siekamy. Następnie podsmażamy na oleju i dodajemy mięso mielone. Smażymy, cały czas mieszając, przez ok. 5 minut. Następnie, dodajemy chilli, sól pieprz. W dalszym etapie wlewamy koncentrat pomidorowy, mieszamy, a następnie doprawiamy pozostałymi ziołami. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, mieszając podczas gotowania, by się nie posklejał ani nie przykleił do garnka. Na końcu makaron układamy na talerze, polewamy go sosem i dekorujemy zieloną bazylią lub natką pietruszki. Pamiętamy o tym, by spaghetti serwować na ciepło, gdyż tylko wtedy stanowi rozkosz dla podniebienia.