Mielone w sosie, z pieczarkami, z serem, z kapustą

Z mięsa mielonego można przygotowywać wiele różnych przysmaków, które są sycące, smaczne i pożywne. Oczywiście, oprócz tradycyjnych kotletów serwowanych przeważnie z ziemniakami, warto postawić na mielone w sosie. Nie ulega wątpliwości to, że do najpopularniejszych należy sos pomidorowy, który równie często stanowi uzupełnienie wyśmienitych gołąbków. Jednakże równie znakomicie smakuje sos koperkowy, a osoby preferujące ostre smaki mogą wybrać sos chrzanowy, czosnkowy lub meksykański. Ponadto, wielu wielbicieli posiada sos pieczarkowy i śmietankowy, które są delikatne.

Oprócz tego, rewelacyjnym przysmakiem jest mielone z farszem, w szczególności pieczarkowym. Warto podkreślić to, iż grzyby możemy podzielić da drobne kawałeczki i połączyć je z masą mięsną lub włożyć je w całości do kotleta, gdzie będą pełnić rolę niespodzianki. Z pewnością, godne polecenia są także kotlety mielone nadziewane serem żółtym. Ale pamiętamy o tym, by na farsz wybrać najlepszej jakości twaróg, który będzie mięciutki i miał zwartą konsystencję. Niektórzy też zamiast nadziewać mielone serem, posypują nim wierz kotlecików. Poza tym, coraz częściej też na stołach gości mielone z kapustą, zarówno tradycyjną jak i kiszoną. Można połączyć ją razem z ryżem i w tym wydaniu przysmak smakuje podobnie do gołąbek. Nie ulega wątpliwości to, że dania z mięsa mielonego można przygotować samemu w domu i nie zajmuje to dużo czasu, a w formie polecenia podajemy poniżej przepis na wspaniałą potrawę z mielonego.

Przepis na mielone z kapustą w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 kgbiałej kapusty,
  • 2 saszetki ryżu błyskawicznego,
  • 3 jajka,
  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 2 kostki rosołowe,
  • 100gram koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • vegeta,
  • mąka.

Sposób przyrządzenia:

Na początku szatkujemy drobno kapustę. Kolejno gotujemy ryż w osolonej wodzie przez 10 minut, po ostygnięciu wysypujemy go z saszetek do miki i czekamy aż ostygnie. Następnie do mięsa mielonego dodajmy kapustę, ryż, jajka przyprawy i kaszę mannę. Wyrabiamy dokładnie masę mięsną i robimy z niej małe kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy na patelni. W dalszym etapie układamy je w garnku warstwami, wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy i kostkę rosołową, gotujemy przez 40-45 minut. Na końcu w połowie szklanki wody rozrabiamy 2 łyżki mąki i wlewamy do garnka. Całość gotujemy jeszcze przez minutę. Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem.

Reasumując, z mięsa mielonego możemy zrobić tak naprawdę każde dania, ale największym uznaniem cieszą się kotleciki w sosie lub nadziewane kapustą, serem i grzybami.