Domowe hamburgery wołowe, drobiowe, z ryby lub z indyka

W ostatnim czasie można zauważyć, iż ogromnym zainteresowaniem cieszą się hamburgery. Niektóre osoby nawet zamiast przyrządzać ciepły posiłek , wolą iść do fast foodów, gdzie mogą zamówić cały zestaw, zwykle złożony z hamburgera, frytek i coca coli i spożyć go jako obiad. Otóż, ogromną zaletą gotowych hamburgerów jest ich niska cena i dobry smak. Jednakże tak naprawdę nie dostarczają one nam cennych wartości odżywczych i tylko zapychają, dlatego o wiele lepiej jest przygotować domowe hamburgery, które są sycące, smaczniejsze i na pewno zdrowsze, bowiem samodzielnie dobieramy składniki, z których mają być wykonane, a więc wiemy, co jemy. Oczywiście, hamburgery możemy przygotować na podstawie mięsa mielonego, najlepiej wołowego, drobiowego lub z indyka, które jest chudziutkie. Mile też są widziane hamburgery z ryby, które także smakują wspaniale. Z pewnością, ważną rolę odgrywa tu bułka, która powinna być miękka, w związku z tym wskazane jest kupno pieczywa przeznaczonego do wyrobu tegoż przysmaku, czyli bułek sezamowych lub ewentualnie kajzerek. Trzeba jeszcze wspomnieć także o dodatkach do hamburgerów. Mowa tu głownie o kiszonych ogórkach, pomidorach, cebuli, sałacie, kapuście pekińskiej, czosnku, serze żółtym, papryce, pieczarkach, od których w dużej mierze zależy smak i aromat hamburgerów. Nie zapominamy również o majonezie, ketchupie i sosie, w szczególności aioli, salsa, czosnkowym, tzatziki, curry, chrzanowym. Nie ulega wątpliwości to, że hamburgery należy podawać na ciepło,np. razem z frytkami.

Przepis na domowe hamburgery z mięsa mielonego

Składniki:

  • 30 dag wołowego mięsa mielonego,
  • cebula,
  • jajko,
  • czerstwa bułka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • 4 duże bułki sezamowe,
  • pomidor,
  • sałata,
  • ogórek kiszony lub świeży,
  • cebula,
  • ser żółty lub topiony w plasterkach,
  • musztarda,
  • majonez,
  • ketchup.

Sposób przyrządzenia: Po pierwsze, mięso wyrabiamy z drobno posiekaną lub zmieloną cebulą oraz z zamoczoną wcześniej bułką i przyprawami. Następnie z masy mięsnej formułujemy hamburgery i opiekamy je na oleju aż uzyskają z obu stron złoty kolor. Kolejno, dodatki kroimy na desce. Później, dzielimy bułki na pół i na minutę wkładamy je do piekarnika, aby były bardziej chrupiące. W dalszym etapie przechodzimy do tworzenia hamburgerów. Najpierw, spody bułek smarujemy musztardą. Przykrywamy je listkiem sałaty i kładziemy gorące hamburgery z mięsa mielonego. W dalszym etapie kładziemy plastry ogórka, pomidora i cebuli. Smarujemy majonezem i ketchupem. Przykrywamy górną częścią bułki. Można do środka też włożyć plasterek sera żółtego. Podajemy od razu po przygotowaniu, gdy hamburgery są ciepłe.